PsyBeterGert Haringsma 1e lijnspsycholoog/bggz

recente ontwikkelingen en publicaties

Invoering BGGZ

Op 1 januari 2014 is de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) omgevormd naar een stelsel met een ‘generalistische basis GGZ’ en een ‘gespecialiseerde GGZ’..

Het doel van deze stelselwijziging is een passende behandeling op de juiste plaats. Patiënten met lichte klachten worden geholpen in de huisartsenzorg. Behandeling van lichte tot matige, niet complexe psychische stoornissen vindt plaats in de generalistische basis GGZ. Patiënten met complexe stoornissen worden geholpen in de gespecialiseerde GGZ. Uitgangspunt is dat patiënten dichtbij huis en minder zwaar – en daarmee goedkoper – worden behandeld..
Lees Meer

VUmc | Overbehandeling met antidepressiva - waarom? | 2014

VU medisch centrum (VUmc) gaat met behulp van subsidie van Fonds Psychische Gezondheid onderzoek doen naar overbehandeling met antidepressiva. 30% van de mensen die antidepressiva slikken doen dit langer dan de richtlijnen voorschrijven. Maar waarom?

In Nederland gebruiken bijna 1 miljoen mensen antidepressiva. Naar schatting 30% van deze mensen gebruikt de antidepressiva langer dan dat de richtlijnen voorschrijven. Dit suggereert dat deze mensen jarenlang onnodig bijwerkingen ervaren. Maar ook dat gemaakte kosten deels onnodig zijn. Lees Meer

 

 

Zorgstelsel

Vanaf 2014 spreken we niet meer van de eerste- en tweede lijns GGZ maar van Generalistische Basis GGZ en de Gespecialiseerde GGZ. De geneeskundige GGZ wordt aangeboden in drie echelons:

De huisartszorg en praktijkondersteuning (HA+ POH) Lees verder

De Generalistische Basis GGZ (GB GGZ) Lees verder

 

 

 

Meer Artikelen